Unde are dreptate Viktor Orban

Premierul Viktor Orban este știe să profite de pe urma a ceea ce prezintă electoratului drept pericole existențiale pentru Ungaria. Fie că este vorba despre demonizarea opoziției care sacrifică valorile tradiționale ale Ungariei pe altarul lui George Soros sau LGBT, fie că e vorba despre atragerea țării într-un război cu Rusia, dacă Ungaria va susține militar Ucraina, Orban a știut sa profite de aceste contexte pentru a rămâne la putere vreme de patru mandate consecutive. Prezentându-l pe Orban ca răul suprem din UE, criticii nu fac decât să urmeze strategia celui mult hulit, schimbându-i doar sensul.

În ultimele zile, presa europeană a sărit la gâtul lui Viktor Orban pentru că a decretat stare de urgență în Ungaria, din cauză că o țară vecină se află în război. ”Lumea este în pragul crizei economice”, iar guvernul are nevoie de puteri sporite pentru ”a reacționa imediat si a proteja Ungaria, familiile ungare, prin toate mijloacele posibile”, a spus Orban. Imediat, publicațiile occidentale și-au informat cititorii că Ungaria se îndreaptă spre ”dictatură”, ca Orban se folosește de criza umanitară din Ucraina pentru a-și atinge obiectivele autoritare. Eurodeputatul federalist Guy Verhofstadt a spus că decretarea stării de urgență este o măsură luată direct din ”manualul lui Putin”, ”o rușine pentru tot ceea ce este european”.

Dacă așa stau lucrurile, ar trebui să vedem toate publicațiile europene sărind și la gâtul premierului ceh Petr Fiala, un liberal pro-european care a câștigat la mustață alegerile din octombrie anul trecut, în fața premierului populist Andrej Babis. Fiala a ridicat starea de urgență impusă pentru combaterea pandemiei, însă a decretat imediat alta. În martie, guvernul pro-european a primit puteri sporite după decretarea stării de urgență vizând imigrația din Ucraina. Recent, starea de urgență, care conferă guvernului de la Praga prerogative suplimentare asemănătoare celor obținute acum de Viktor Orbab, a fost extinsă până la finalul lunii iunie.

Tratamentul de care au parte cele doua guverne – ceh și ungar – este total diferit. Starea de urgență decretată în Cehia a fost prezentată în cea mai buna lumină de presa europeana, ca o dovadă de maturitate politică și de grijă față de soarta imigranților ucraineni. Starea de urgență decretată în Ungaria este prezentată ca o trecere la dictatura. Mai nimeni nu vrut să observe că în Ungaria a fost necesar un amendament constituțional pentru decretarea noii stări de urgență, într-atât de limitat este guvernul pe drumul său spre ”dictatură”, pe când starea de urgență din Cehia a fost adoptată mult mai ușor.