Premierul Ungariei a expus șapte teze cu care se va prezenta la Conferința pentru Viitorul Europei, o serie de dezbateri și discuții organizate în întreaga UE începând cu anul trecut.
Încă de la început, discursul rostit, sâmbătă, de Viktor Orban contrastează cu pozițiile oficiale ale UE. Pe site-ul oficial al UE se arată că ”Uniunea Europeana este creată cu scopul de a pune capăt războaielor sângeroase dintre vecini, care au culminat cu Al Doilea Război Mondial.
În 1950 Comunitatea Europeana a Cărbunelui și Oțelului a început să unească țările Europei din punct de vedere economic și politic, pentru a asigura o pace de durată”. Viktor Orban spune însă altceva: ”UE este o entitate politică creată pentru a proteja interesele economice și militare ale țărilor membre. A fost creată ca răspuns la faptul că, după Al Doilea Război Mondial, jumătate din Europa a fost ocupată de americani, iar cealaltă jumătate de sovietici. UE a fost creată pentru a ține vie speranța că, la un moment dat, europenii vor putea să decidă din nou soarta Europei”.
Tezele lui Orban despre viitorul UE
”Prima noastră teza este că ne îndreptăm spre o Uniune Europeană imperială. In locul unei Europe a națiunilor, la Bruxelles se construiește un superstat european… Nu există un popor european, ci doar națiuni. Fără un demos nu poți construi o democrație. Prin urmare, dacă la Bruxelles se construiește un imperiu, acest imperiu nu va avea democrație. Vrem o democrație a democrațiilor, bazată pe națiunile Europei”.
”A doua noastră teză este că Bruxellesul este guvernat astăzi de cei care văd în integrare nu un mijloc, ci un scop în sine, motiv pentru care nesocotesc interesele naționale și valorile tradiționale. De aceea, Ungaria susține că formularea ”o uniune tot mai strânsă” să fie eliminate din Tratatul UE cu prima ocazie”.
”A treia noastră teză este că o buna parte din puterea Bruxellesului a fost cedată unor rețele organizate și controlate din afara Europei, în special rețelei Soros și Partidului Democrat din America. Asta a fost posibil prin transformarea Comisiei Europene, care trebuie să fie ”neutră politic” într-un „organism politic” care produce ”rapoarte privind țările membre ale Uniunii”. „Aceste rapoarte de țară nu se întocmesc pe baza opiniilor statelor membre, ci pe baza rapoartelor unor ONG-uri, organizații ale pseudo-societății civile, ale căror informații și opinii evaluează guvernele naționale alese democratic și le penalizează pe cele care nu le plac”. Ungaria consideră toate acestea drept un ”abuz de putere” al Bruxellesului.
”A patra teză este că, dacă nu vor fi reușite economice de care să se bucure toate țările membre, UE se va prăbuși”. ”Credem că UE trebuie să sprijine doar politicile care se axează exclusiv pe succesul economic al tuturor. Astăzi, Bruxellesul se luptă cu propriile țări membre: le dă lecții, le constrânge, le pedepsește, cu alte cuvinte face abuz de putere și, făcând asta, se autodistruge”.
”A cincea teză este că următorii zece ani vor aduce provocări periculoase: mișcări de populație, migrație, epidemii și pandemii. Pentru a proteja identitatea națională și constituționala a statelor membre, trebuie creată o nouă instituție, care să implice curțile constituționale ale statelor membre”.
”A șasea noastră teza este că Parlamentul European a demonstrat că este o fundătură pentru democrația europeană. De aceea, trebuie întărit rolul parlamentelor naționale, care să trimită ele reprezentanți în Parlamentul European, la fel cum se întâmpla cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În plus, parlamentele naționale ar trebui să aibă dreptul de a opri procesul legislativ al UE, dacă consideră că el reduce competențele naționale. Adică ar trebui instituită o procedură a «cartonașului roșu»”.
”A șaptea teză este că trebuie inclusă Serbia. Aderarea Serbiei la UE este mai mult în interesul UE decât al sârbilor. Acest lucru trebuie recunoscut de către UE și Serbia trebuie primită în Uniune”.
Viktor Orban a arătat cum Conferința pentru Viitorul Europei este o tribună potrivită pentru lansarea acestor idei. ”Tribuna a fost pregătită. Trebuie să avem curajul intelectual să o folosim în interesul nostru. Ni s-a dat o ocazie să oprim sovietizarea UE și să nu permitem ca Bruxellesul să devină Moscova”.
În finalul discursului, Orban a spus că țările Europei Centrale s-au raliat în jurul Poloniei pentru ultima bătălie a Războiului Rece, în 1989-1990. ”Noi am fost acolo. Știm că libertatea nu a venit la noi, ci am luptat pentru ea. Comunismul a fost îndepărtat, noi l-am îndepărtat. Sovieticii nu au plecat, i-am dat noi afară. Cu pricepere, fără vărsare de sânge, cu curaj, i-am dat afară. Astăzi încă suntem ceea ce eram atunci – ultimii luptători pentru libertate ai Europei”.