Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina a încălcat o „linie roşie” pentru Rusia. Liderul de la Kremlin nu vede cu ochi buni înființarea unor centre de pregătire militară în țara vecină.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a anunțat că Rusia și aliatul său Belarus vor lua toate măsurile care se impun pentru a-și apăra propria securitate, după cum relatează Reuters.
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat cu puțin înainte de declarația lui Vladimir Putin, că a convenit în discuţii cu omologul său rus să reacţioneze la ceea ce a calificat drept o intensificare a activităţii forţelor NATO şi SUA în Ucraina.
Președintele Belarus, Alexandr Lukaşenko a acuzat, în special, Statele Unite de înfiinţarea unor centre de pregătire militară în Ucraina. În opinia sa, acestea sunt baze militare camuflate sub această titulatură.
„Am convenit că trebuie să luăm unele măsuri de răspuns”, a spus Alexandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă RIA.
Manevrele militare din zonă au dus la creșterea tensiunilor
În ultimele luni, Rusia și statele NATO au efectuat mai multe manevre militare în zonă, iar acest lucru a dus la creșterea tensiunilor între cele două părți.
Potrivit rezultatelor unui sondaj publicat în aprilie de agenţia de presă Interfax-Ukraina, 64% dintre ucraineni susţin aderarea Ucrainei la NATO. Un procent de 43% se pronunţă pentru aderare fără echivoc, iar alţi 21% sunt nehotătâți. Circa 7% nu susţin integrarea Ucrainei în Alianţă, 12% nu susţin deloc, în timp ce 12% nu au o opinie clară în aceasta privinţă.
Rusia denunță sistemul anti-rachetă din România și Polonia
În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că extinderea NATO spre est, spre Ucraina, reprezintă pentru Rusia o „linie roşie”.
„Să ne imaginăm că Ucraina devine membră a NATO. Timpul de zbor al rachetelor Alianţei de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, se va reduce la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, declara Vladimir Putin, într-un interviu pentru postul public de televiziune Rossia-1.
Extinderea NATO spre Est şi apropierea infrastructurii sale de frontierele Rusiei „are o importanţă practică” pentru Moscova. Astfel, după aderarea altor țări foste comuniste, din Europa de Est, NATO și SUA au convenit cu România şi Polonia instalarea, pe teritoriile lor, a unor lansatoare de rachete. Acestea sunt parte a dispozitivului de apărare antirachetă, însă Rusia susține că pot fi utilizate nu numai în scopuri defensive. În opinia sa, rachetele lansate din România sau Polonia ar putea ajunge în centrul Rusiei în 15 minute.