Presa austriacă: OMV se va diviza, producția de petrol și gaze va fi înstrăinătată

Noua conducere a OMV, instalată recent, lucrează la restructurarea companiei „mamă” a Petrom. a cărei activitate urmează să se concentreze pe chimie, petrochimie și distribuție de carburanți. OMV ar urma să se împartă în două companii, una dintre ele fiind divizia de producție de energie, gaz, petrol, electricitate, care va fi delistată de la bursă și vândută, cel mai probabil, unui fond de investiții , urmând a încasa din această tranzacție între 6 și 8 miliarde euro, scrie ziarul austriac Kurier, citat de Reuters.

Petrom, care a fost cumpărată în 2004 de austrieci, are, în principal, activități de explorare și producție petrol și gaze, ceea ce ar încadra-o la partea din OMV care ar urma să fie vândută. Benzinăriile, inclusiv cele 800 din România, rămân la noul OMV, care ar urma să se numească OMV Chemicals.

Vând austriecii Petrom ? Și cui?

Cotidianul a avansat, încă de acum o lună, o astfel de variantă pentru Petrom, pentru că toate declarațiile din partea noii conduceri OMV conduceau către acest plan

Aceasta ar urmă să fie nouă direcție pe care o iau austriecii: procesare complexă a hidrocarburilor și retail. În România, Petrom nu mai face procesare complexă de petrol și gaze, pentru că a renunțat la îngrășămintele chimice Doljchim și la petrochimia de la Arpechim. Mare are doar rafinăria de la Brazi, care face benzină și motorină din țiței. Lângă rafinărie, este termocentrala Brazi, pe gaze, care, reprezentând generare de electricitate, ar intra tot la divizia de energie ce se vrea a fi vândută.

O decizie finală încă nu este luată, dar Consiliul de Administrație al OMV lucrează de o lună la acest plan,care urmează a fi prezentat, spre aprobare, celor mai mari acționari, Mubadala(Emiratele Arabe Unite) și holdingul de stat austriac OeBAG.

Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze articolul, care nu a citat nicio sursă de informare, şi a spus că OMV lucrează la o nouă strategie corporativă care va fi prezentată în primul trimestru al anului 2022.

OMV a raportat vineri rezultate mai bune decât cele aşteptate, în trimestrul al treilea, parțial datorită diviziei sale de produse chimice şi materiale, centrată pe pachetul de 75% din acţiunile Borealis, al cărui fost şef Alfred Stern este acum directorul executiv al grupului. Conform planului anunțat de Kurier, Borealis, împreună cu trei rafinării și benzinării, ar rămâne prioritatea pentru noul OMV, ca „OMV Chemicals”.

Operaţiunile de explorare şi producţie de energie ale grupului, precum şi proiectele de energii regenerabile, vor fi împărţite într-o companie separată care va fi delistată de la bursă. OMV ar vinde un pachet majoritar de acţiuni la aceasta, probabil unor fonduri de investiţii, afirmă articolul. Johann Pleininger, şef veteran al OMV Exploration & Production, ar putea conduce compania de energie, a adăugat publicația. Ambele companii ar putea deveni în cinci până la şase ani la fel de mari precum este OMV astăzi. Locurile de muncă vor fi păstrate şi ambele sedii centrale vor rămâne la Viena, a mai scris Kurier.

Petrom a înregistrat un profit de 350 de milioane de euro în primele trei trimestre ale acestui an, dublu față de anul trecut, ca urmare a scumpirii accelerate a petrolului de pe piețele internaționale. Compania are aproape monopol pe extracția de petrol din România și împarte producția de gaze cu Romgaz. Petrom este și liderul pieței de retail carburanți.