Fideli tradiției sovietice de a nu părăsi cu una cu două țările în care au pus bocancul, mercenarii rușii din Grupul Wagner n-au de gând să se dea duși din Libia. Și asta deși, potrivit acordului de încetare a focului din ianuarie, termenul limită pentru plecarea mercenarilor străini fusese fixat pentru ianuarie 2021.
În loc să plece mercenarii, sosesc trupele armatei ruse.
Militari ruși, observați lângă baza aeriană Jufra
Șeful Fundației pentru Democrație și Drepturile Omului (DHRF), Emadeddin Muntasser, susține că surse ale ministerului apărării din Libia l-au informat că că trupe ruse regulate au fost depistate lângă baza aeriană Jufra. Aceleași surse, care au cerut să le fie protejată identitatea, au furnizat fotografii aeriene confidențiale și coordonatele locurilor ăn care sunt încartiruite aceste trupe.
Potrivit Fundației pentru Democrație și Drepturile Omului, toate aceste informații au fost transmise membrilor guvernelor din SUA, Marea Britanie și Libiei, precum și conducerii Uniunii Europene.
„În timp ce Rusia a desfășurat luptătorii grupului Wagner în țară începând cel tîrziu din 2017, desfășurarea soldaților forțelor armate ruse este o escaladare clară cu repercusiuni grave pentru securitatea națională a Libiei, a Statelor Unite și a Uniunii Europene, ” susține Muntasser.
„Rusia nu are intenția de a părăsi Libia”
„În plus, prezența acestor trupe arată clar că Rusia nu are intenția de a părăsi Libia în curând și elimină posibilitatea organizării de alegeri libere și corecte pe 24 decembrie, așa cum este prevăzut de Forumul de dialog politic din Libia”, a adăugat el.
Muntasser a subliniat că nu va exista viitor pentru libertate, democrație sau drepturile omului „în regiunile în care Putin menține baze militare, își schimbă puterea de veto pentru influență și se angajează în mass-media și sabotaj electoral”.
Rusia a fost unul dintre cei mai mari susținători ai genetralului Khalifa Haftar împreună cu Franța, Egiptul și Emiratele Arabe Unite, Aceste trupe au susținut și ofensiva lui Haftar asupra capitalei Tripoli în 2019.
Format în 2014 în Ucraina și deținut de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, Grupul Wagner este intens implicat în mai multe conflicte.
Grupul și-a făcut cea mai pronunțată prezență în Siria și Libia, unde Rusia a participat activ la războiul civil și ar fi folosit Grupul Wagner ca reprezentant în regiune. Deși Rusia nu recunoaște oficial nicio cooperare cu Grupul Wagner, informații din mai multe surse demonstrează contrariul.
Comandamentul Africa al Statelor Unite (AFRICOM) a acuzat încă de acum un an Rusia că „joacă un rol greșitîn Libia prin livrarea de provizii și echipamente grupului Wagner”.
Grupul Wagner are 2.000 de angajați în Libia, conform AFRICOM. În prezent, mercenarii ruși a baze în orașele Sirte și Jufra, notează ziarul turcesc Daily Sabah.