Lovitură grea pentru SUA! State extrem de importante s-au săturat de politica lui Biden și caută protecția Chinei

Președintele rus Vladimir Putin a avut o conversație telefonică fructuoasă cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman.

Pe vremuri un aliat fidel al Washingtonului, Arabia Saudită s-a înscris pe un cu totul alt curs de când Joe Biden s-a mutat la Casa Albă. Nu numai că prințul moștenitor vorbește cu Putin în plină criză ucraineană, dar cei doi lideri, potrivit Jerusalem Post,„au dat o evaluare pozitivă” a activității comune în cadrul OPEC+.

De asemenea, Putin și faimosul MBS au discutat și despre situația din Ucraina și Yemen, informează Kremlinul.
Statele din Golful Persic caută protecție

Chiar dacă relațiile țărilor din Golf cu Rusia sunt calde, liderii din zonă știu că Rusia e prea săracă pentru a le fi de mare ajutor. Și, apoi, rușii au și ei petrol și gaze. Ca urmare, ținta lor e o relație strânsă cu Beijingul. Iată ce scrie DebkaFile, un site apropiat serviciilor secrete israeliene.

Se spune că Beijingul oferă acum arme fără nicio condiție celor doi mari aliați ai Americii din Golf, producători de petrol, deoarece aceștia au respins oferta președintelui american Joe Biden de a crește producția pentru a ajuta la combaterea creșterii prețurilor petrolului generate de războiul din Ucraina.
Mai e SUA hegemonul Orientului Mijlociu?

Pozițiile luate de Arabia Saudită și al Emiratele Arabe Unite, s-au născut din resentimentele față de politicile lui Biden. Aceste politici au dus prietenia de lungă durată până la punctul de rupere, punând în pericol securitatea și relațiile economice și punând un semn de întrebare sub statutul de putere supremă a SUA în Orientul Mijlociu/regiunea Golfului.

Conducătorii de la Riad și Abu Dhabi au refuzat să accepte o vizită a lui Biden sau chiar să răspundă la apelurile telefonice, refuzând totodată să înceteze colaborarea cu Rusia în ceea ce privește nivelul producției de petrol și prețurile. Respingând Washingtonul, îi oferă președintelui rus Vladimir Putin acces la un flux constant de numerar pentru a-și continua atacul fără restricții asupra Ucrainei, în timp ce contrabalansează cele mai grele urmări ale sancțiunilor SUA-UE. Mai mult, Dubaiul și-a deschis instituțiile bancare și financiare către un flux de bogăție rusească, primindu-i cu plăcere pe oligarhii prieteni cu Putin.
China, noua superputere

Dacă anii trecuți, oficialii din Arabia Saudită și Emirate au folosit un limbaj ambiguu pentru a-și acoperi resentimentele față de aliatul lor american, în zilele noastre nu se mai ascund.

Un oficial saudit a remarcat săptămâna aceasta: „O discuție mai realistă [a relațiilor cu Washington] ar trebui să se concentreze pe un singur cuvânt: divorț”.

Discuțiile fluctuante ale administrației Biden cu Teheranul cu privire la renașterea acordului nuclear din 2015 au explodat într-un mare dispută în Golf. Saudiții și Emiratele Arabe Unite protestează că un acord ar trimite un râu de miliarde de dolari spre Iran și ar finanța furnizarea de arme letale organizațiilor teroriste sponsorizate de la Teheran.

Conducătorii Emiratelor sunt supărați și din cauza dreptului de veto al președintelui Biden asupra vânzării de avioane stealth F-35. Ei împărtășesc frustrarea prinților saudiți față de refuzul lui Bidende a-i susține în ofensiva lor contra rebelilor Houthi din Yemen.

Conducătorii din Golf sunt din ce în ce mai tentați să joace cartea antiamericană. China și Rusia joacă o carte multipolară împotriva Statelor Unite – și nu numai în privința conflictului din Ucraina. Același oficial saudit care vorbea de divorțul de americani are numai cuvinte de laudă pentru Beijing: „În timp ce politica americană este afectată de contradicții derutante, politica chineză este simplă și directă. Beijingul oferă Riadului o afacere simplă; vinde-ne țițeiul tău și alege orice echipament militar dorești din catalogul nostru.” Beijingul a mai solicitat în schimb un favor de la bogatele monarhii petroliere: „ajutor pentru stabilizarea piețele globale de energie”, scrie Debka.