Dacă talibanii vor ocupa Kabulul până pe 11 septembrie, la 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie de la New York, ar putea celebra eșecul usturător al SUA în acest război citând la nesfârșit un titlu din ediția din 8 august 2021 a The New York Times: ”SUA cer talibanilor să cruțe ambasada americană în lupta pentru Kabul”.
Surse diplomatice americane au declarat pentru NY Times că încearcă să-i convingă pe talibani să nu forțeze o evacuare totală a ambasadei SUA, în schimbul unui ajutor american pentru viitorul guvern al Afganistanului, inclusiv unul din care ar face parte talibanii.
Războiul civil spre care se îndreaptă Afganistanul a dat naștere deja în America unui război politic de rezultatul căruia ar putea depinde prezidențialele din 2024. Retragerea SUA din Afganistan începe să semene tot mai mult ce retragerea din Vietnam și căderea Saigonului, în 1975, iar asta poate cântări la urne.
În Partidul Republican este confuzie. Aripa neoconservatoare, dominată de Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, și mai mulți senatori și consilieri formați la școala senatorului John McCain critică retragerea gestionată de administrația Biden.
Donald Trump, președintele care a inițiat retragerea din Afganistan și care nu a exclus candidatura în 2014, spune că Joe Biden a stricat planurile. ”Am discutat personal cu liderii talibanilor și i-am făcut să înțeleagă că nu este acceptabil pentru noi să facă ceea ce au ajuns să facă acum. Ar fi fost o retragere cu totul diferită, iar talibanii au înțeles bine asta”, a scris Trump. Alți potențiali prezidențiabili, precum senatorii Ted Cruz și Tom Cotton, spun că este vremea ca SUA să se retragă din Afganistan, însă rămân tăcuți în privința a ceea ce se întâmplă acum.
Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu atunci când jurnaliștii și opoziția au făcut paralela de mai sus. Președintele Joe Biden a fost foarte sec inițial – ce se întâmplă în Afganistan nu mai este treaba SUA, iar guvernul de la Kabul trebuie să lupte, dacă vrea să supraviețuiască. ”Am cheltuit peste o mie de miliarde de dolari în 20 de ani. Am antrenat și echipat peste 300.000 de militari afgani cu echipament modern. Sunt mai mulți decât talibanii. Trebuie să lupte pentru ei și pentru țara lor”, a spus Biden.
Este greu imaginat nivelul aroganței din declarațiile președintelui Biden. Forțele americane și NATO lasă în urma lor nu Afganistan reconstruit, în urma mult mediatizatului proces de ”nation building” care a înghițit sute de miliarde de dolari, ci lasă o țară ruinată. Asta după 20 de ani în care conflictul a încurajat ascensiunea lorzilor războiului, iar sciziunea între modelul occidental impus de forțele vestice și cel islamist a transformat statul afgan într-o potemkinadă. Rămâne în urmă un popor nepregătit pentru măcelul care va urma și marcat de dramele războiului de până acum – intervenția occidentală din 2001 i-a lovit pe țăranii afgani de parcă ei ar fi fost vinovații pentru atacurile de la 11 septembrie, nu al-Qaeda, o organizație a islamiștilor educați în Vest și cu afaceri acolo, elite care s-au aflat în fruntea mujahedinilor afgani aliați ai CIA în războiul cu URSS-ul. Acum, afganii vor avea de-a face cu o potențială administrație talibană nu mai puțin crudă decât în anii 1990, ba chiar mai radicală și chiar încurajată de modul în care administrația Biden a încercat să prezinte această mișcare în ultimele luni – ca pe un posibil partener de dialog internațional.
Senatorul republican Chris Murphy spune: ”Eșecul total al armatei naționale afgane în absența noastră este un cap de acuzare clar pentru strategia noastră de 20 de ani, prin care am crezut că putem crea, cu miliarde de dolari din banii contribuabililor, un guvern democratic central așa cum Afganistanul nu a avut vreodată”.
Un veteran american al războaielor din Orientul Mijlociu scrie următoarele pentru The American Conservative: ”Nu chinezii ne alungă din Afganistan, ci talibanii, care au îngenuncheat un regim în care guvernul SUA a investit trilioane de dolari și a mințit că acolo au loc progrese. Nimeni în afară de afgani nu va suporta vreo consecință. Iar chinezii ne vor arăta cine e șeful”.
Potrivit Al Jazeera, care citează surse din Pentagon, talibanii vor încercui Kabulul în 30 de zile și îl vor cuceri în cel mult 90 de zile. Privită de la Bruxelles (țările UE au participat și ele la nenorocirea din Afganistan și și-au dat și ele tributul de sânge), situația este și mai grava. ”Ne temeam că în 20 de săptămâni situația ar putea ajunge ca în urmă cu 20 de ani. Din nefericire, a ajuns aici în doar 20 de zile”, a spus generalul italian Claudio Graziano, șeful Comitetului militar al UE, citat de Politico. Titlul dat de această publicație este grăitor: ”Europa privește cu teamă de pe margine cum talibanii recuceresc Afganistanul”.
”Cine este responsabil pentru eșecul colosal al Statelor Unite în Afganistan? Cine este responsabil pentru înfrângerea Americii în cel mai lung război din istoria ei?”, se întreabă Pat Buchanan. În 20 de ani, au murit 2.500 de tineri americani în Afganistan, alți 20.000 au fost răniți și au fost cheltuiți o mie de miliarde de dolari. ”Asistăm la năruirea muncii și investiției unei generații pentru a transforma Afganistanul într-o democrație. Unde am greșit?”.
”Oare generalii, politicienii și jurnaliștii care au fost în Afganistan în ultimii 20 de ani și vorbit despre progresele de acolo au fost înșelați de cele văzute? Sau nu cumva ne-au mințit? Oare câți generali americani știau despre ce este vorba în Afganistan și despre cum se va prăbuși statul si armata ca un castel din cărți de joc, dar nu au spus asta la audierile din Congres, de teamă să nu-și riște carierele?”, scrie Buchanan.
Acum, eternul trimis special al administrației SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, unul dintre cei care nu va suporta nicio consecință, negociază cu talibanii la Doha și le transmite că, dacă ocupă întreaga țară, regimul lor nu va fi recunoscut. ”Însă asta nu e ceva nou pentru talibani. Ei vor să-și refacă dominația, să creeze un emirat islamic, să-și impună valorile morale și scociale, să-i alunge pe soldații străini, cu tot cu valorile lor. Vor să spună întregii lumi musulmane: «V-am arătat cum se face. Am luptat vreme de 20 de ani cu America, cea mai mare putere mondială, până când americanii au plecat cu coada între picioare și apoi le-am pus pe marionete americanilor de la Kabul cu spatele la zid»”, scrie Pat Buchanan.
Rămân niște întrebări fără răspuns până acum, în opinia lui Buchanan. ”Oare nu a fost de la început o nebunie să transplantăm democrația americană în Orientul Mijlociu și in Asia? Oare câți aliați ai SUA au armate doar pe hartie, precum cea afgană, care se prăbușesc imediat ce americanii lasă greul în seama lor? Oare ceea ce avem noi de oferit – democrația un om, un vot – este cu adevărat atrăgătoare într-o parte a lumii unde democrația pare să creeze mai degrabă probleme, din Maghreb până în Orientul Mijlociu și Asia Centrală?
Dumnezeul talibanilor este Allah. Vițelul de aur cu care au venit americanii era democrația. În Hindu Kush, dumnezeul lor s-a dovedit a fi mai puternic”, încheie Buchanan.