AUR îi cere preşedintelui Iohannis „să nu expună românii în faţa valului de refugiaţi afgani”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține că acest lucru „ar putea genera reale amenințări la adresa securității naționale și afecta bugetul țării și așa insuficient”, se arată într-un comunicat remis miercuri, 18 august, de formațiunea politică.

AUR i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis, CSAT și Guvernului „să nu expună românii în fața valului de refugiați afgani”, potrivit comunicatului de presă.

„În acest moment, prioritatea noastră sunt românii. Cerem președintelui, CSAT și Guvernului să nu facă partenerilor externi nicio promisiune care să expună cetățenii români unor presiuni sociale și amenințări teroriste”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR, în contextul în care talibanii au ocupat pe 15 august capitala afgană Kabul, iar pe rețelele de socializare au apărut imagini șocante cu afgani care se agață de roțile avioanelor, disperați să plece din Kabul.

Simion susține că „președintele, CSAT și Guvernul nu au mandat să-și asume în numele României vreun angajament care să supună la eforturi financiare un buget național deja insuficient pentru nevoile interne”, atât timp cât țara noastră „trăiește din împrumuturi”, se arată în comunicat.

Nu este cazul ca România să deconteze erorile sau eșecurile altora. Nu i se poate cere României să rezolve crize de asemenea anvergură, când guvernul Cîțu și președintele Iohannis sunt și așa incapabili să facă față multiplei crize interne – medicale, demografice, sociale, economice, politice, educaționale.
Comunicat AUR:

Comunicatul vine la o zi după ce Ministerul Afacerilor Externe a transmis pentru Libertatea că România evaluează posibilitatea de a prelua cetățeni afgani care au asistat prezența militară a României sau au cooperat cu alte misiuni ale organizațiilor internaționale europene și euroatlantice.

Potrivit potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, aproape 2.400 de cetățeni afgani au cerut azil în România, anul trecut, iar numărul cererilor ar putea ajunge și la 10.000 până la sfârșitul anului, a estimat Flavius Ilioni-Loga, directorul executiv al unui ONG din Timișoara care ajută migranți.

Totodată, presa spaniolă a scris că România este noua rută către Uniunea Europeană a refugiaţilor afgani.