Rusia intenționează să preia puterea. „Susține infrastructura României o operațiune militară în Marea Neagră?”

Odată cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în luna martie a anului 2014, Marea Neagră a devenit ținta unor tensiuni militare care au ajuns în unele cazuri inclusiv la confruntare. Demersul Rusiei nu a făcut altceva decât să îi ofere acesteia „un avantaj geostrategic clar – transformarea rapidă a peninsulei într-un bastion al forţelor navale şi aeriene”, a transmis șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu. Prezintă România, însă, infrastructura de care are nevoie în cazul în care se va impune o intervenție de urgență a forțelor aliate?

Provocările exercitate în Marea Neagră și „creșterea posturii asertive” a Rusiei, precum și apelarea la acțiuni hibride reprezintă pentru România un „subiect major de îngrijorare”, a atras atenția șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu. Tensiunile din Marea Neagră alertează inclusiv autoritățile internaționale. Generalul locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a subliniat importanța infrastructurii României, fără de care forțele aliate nu ar putea să intervină pentru sprijinirea țării noastre.

Generalul Ben Hodges: Susține infrastructura României o posibilă operațiune militară?

„România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operațiuni, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a transmis Bed Hodges la prima sesiune a conferinței realizate pe tema „Consolidării profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”.

„România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune. Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun în care Alianţa poate face exerciţii”, a spus Hodges, subliniind importanța unei infrastructuri potrivite, care să asigure posibilitatea organizării unei operațiuni militare în cazul în care se va impune o astfel de măsură.

„Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să fie vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a ridicat problema Ben Hodges.
Tensiunile din Marea Neagră, „un subiect major de îngrijorare”

Rusia intenționează să preia puterea asupra activităților navale din Marea Neagră, cu scopul de a „proteja mijloacele de comunicare și rutele de transport de energie” și „pentru a intimida o parte dintre statele din zonă și să influențeze accesul forțelor NATO în Marea Neagră”, a transmis Daniel Petrescu. „Linia întâi a atitudinii asertive (n.r. ale Rusiei) este regiunea extinsă a Mării Negre”, potrivit șefului Statului Major al Apărării.

În acest context, „potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul creşterii posturii asertive a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru noi un subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională”, a adăugat Daniel Petrescu.

„Din această perspectivă, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul estic, într-o abordare unitară, de la nord la sud, consolidarea capacităţii UE de a reacţiona alături şi acordul SUA privind securitatea regiunii Mării Negre sunt elemente-cheie şi soluţii pe termen lung pentru asigurarea stabilităţii regionale”, a mai spus șeful Statului Major al Apărării.

În ultimul an de zile, statul român și-a întărit poziția de aliat activ și actor regional, asigurând astfel securitatea euroatlantică şi internaţională în regiune, a mai arătat Daniel Petrescu.

„Una din priorităţile strategice ale politicii de externe şi de apărare din România este să susţinem Balcanii de Vest şi ţările din Parteneriatul Estic, având obiectivul ancorării lor definitive şi ireversibile în instituţiile europene şi euroatlantice. Cooperarea regională este instrumentul principal al promovării contribuţiei române la consolidarea mediul de securitate din vecinătate, în baza integrării lor europene şi euroatlantice”, a spus șeful Statului Major al Apărării, citat de Agerpres.