România ar putea primi afgani în nevoie. Statul român îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale, inclusiv validările de securitate care se impun, a arătat Aurescu.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre ale UE (CAE), desfăşurată în format video-conferinţă şi convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în contextul degradării situaţiei de securitate din Afganistan.
„Ministrul român de externe a susţinut, totodată, nevoia asigurării condiţiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetăţenii străini şi afgani care doresc acest lucru. A prezentat, în context, demersurile autorităţilor române în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în Afganistan şi a anunţat că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează la nivel interinstituţional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar. Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituţionale, inclusiv validările de securitate care se impun”, se arată în comunicatul transmis de MAE.
Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării cooperării UE-NATO şi a continuării cooperării UE cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte Afganistanul, atât pentru viitorul acestei ţări, cât şi pentru asigurarea securităţii regionale şi globale.
Referitor la perioada imediat următoare, şeful diplomaţiei române a susţinut că rămâne prioritară transmiterea concertată de către comunitatea internaţională a mesajelor privind necesitatea respectării obligaţiilor internaţionale de către Afganistan, inclusiv aplicarea corespunzătoare a dreptului internaţional umanitar, concomitent cu respectarea drepturilor omului, cu accent pe drepturile femeilor şi copiilor.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, a prezentat, la finalul reuniunii, o declaraţie în numele UE pe tema situaţiei din Afganistan.